כמה מילים על נשימה בזמן שירה/ שרית ברקן
- Sarit Barkan
- 14 בנוב׳ 2019
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 17 בנוב׳ 2019
הנשימה היא מרכיב מרכזי בעבודה בשיעורי פיתוח קול. מצד אחד כדאי לשמור אותה ספונטנית וטבעית, ומצד שני עבודה לא נכונה עם הנשימה יכולה לגרום לבעיות בטכניקה, ולכן יש לטפל בה כדי להגיע למקסימום יכולת קולית. חשוב לציין כי העבודה עם נשימה היא עבודה מעשית, ואין זה מספיק לקרוא על נשימה נכונה ותמיכה, יש לתרגל זאת על מנת להשיג תוצאות. לפני שממשיכים בדיון, אני מחויבת לתת אזהרה: אם את/ה סובל/ת מבעיה טכנית שמפריעה לך לשיר, כדאי לך לפנות למורה לפיתוח קול ולא לנסות לפתור אותה לבד...
ישנם 3 סוגי נשימה נפוצים בזמן שירה:
1. נשימה לבית החזה/ נשימה גבוהה/ נשימה שטחית/ clavicular breathing
הנשימה השטחית ביותר מבין סוגי הנשימה. מכניסה חמצן רק לשליש העליון של הראות. החזה מתנפח, אך הבטן לא זזה.
2. נשימה של צלעות/ הרחבת צלעות
נשימה יותר עמוקה אבל עדיין לא עמוקה מספיק, הצלעות מתרחבות ונכנס חמצן לחלק גדול יותר של הראות. הצלעות מתרחבות, אבל הסרעפת עוד לא מעורבת.
3. נשימה לבטן/ נשימה בטנית/ נשימה נמוכה/ נשימה עמוקה/ abdominal breathing
זוהי הנשימה העמוקה ביותר מקודמותיה. שאיפת אוויר שמגייסת את הצלעות והן מתרחבות, וכמו כן מורידה את הסרעפת למטה, כך שהסרעפת דוחפת את האיברים הפנימיים החוצה, והבטן מתנפחת. זו הנשימה האפקטיבית ביותר בזמן שירה.

מהי תמיכה?
תמיכה היא שילוב של נשימה לבטן ונשימה לצלעות ביחד, והוצאה של אוויר מבוקרת מאוד. במצב כזה השרירים של הבטן, הצלעות והסרעפת שולטים בהוצאת האוויר ונותנים כוח לשירה, שלא נובע מכוח שמיוצר במיתרי הקול. בזמן תמיכה הסרעפת יוצאת החוצה בשאיפה, וממשיכה לצאת החוצה גם בנשיפה, וזה מוריד לחץ ממיתרי הקול.
משתמשים בתמיכה בעיקר באופרה, רוק, רוק כבד, R&B, סול ובלדות.

בתמונה למעלה רואים מיתרי קול שהם פתוחים בזמן כניסת האוויר (שאיפה), ולמטה מיתרי קול שנסגרים בזמן הדיבור או השירה. מיתרי הקול נסגרים כדי ליצר קול: הקול נוצר מהאוויר שנלחץ על המיתרים הסגורים, שיוצר ויברציות שמייצרות צליל.
בעיות טכניות שנובעות מעבודה לא נכונה עם נשימה, הן בדרך כלל בעיות שנובעות מלחץ אוויר גבוה מדי או נמוך מדי על מיתרי הקול. לחץ האוויר על מיתרי הקול משתנה בין הצלילים. בצלילים נמוכים יותר צריך לחץ אוויר גבוה יותר, ובצלילים גבוהים צריך לחץ אוויר נמוך יותר. אלו בעיות שמציגות מנעד רחב של סימפטומים, למשל קול מלא אוויר, קול צעקה, מאמץ שרירי נראה לעין, כאבי גרון, סחרחורות בזמן שירה, לקיחת אוויר בתדירות גבוהה מאוד וכו'.
שתי הבעיות הנפוצות ביותר הן:
1. לחץ אוויר גבוה מדי על מיתרי הקול- במילים פשוטות יותר ללחוץ את האוויר.. אם לוחצים את האוויר על מיתרי הקול, ומוציאים יותר מדי אוויר בזמן קצר מיתרי הקול לא מצליחים להסגר כמו שצריך ונוצר קול מלא אוויר או לחילופין קול שנשמע כמו צעקה. השרירים של המיתרים עובדים קשה מדי על מנת לסגור את מיתרי הקול, והם מתעייפים, מיתרי הקול עובדים בחיכוך גבוה מדי ויש סכנה להיווצרות של יבלת. זאת בעיה מאוד נפוצה, ודורשת אימון כדי לרכוש הרגלי נשימה נכונים ואפקטיבים.
2. לחץ אוויר נמוך מדי על מיתרי הקול- הזמר לא מוציא מספיק אוויר כדי ליצר קול אפקטיבי. זאת בעיה הרבה פחות נפוצה אבל היא קיימת.
Comments