האם חייבים להופיע כדי להתקדם בתור זמר?
- Sarit Barkan
- 30 ביוני 2020
- זמן קריאה 3 דקות
אני תמיד אהבתי להופיע...
בתור זמרת התנסיתי באינספור הופעות: בתור זמרת במקהלה וגם סולנית, בתור תלמידה במגמת מוזיקה, בתור זמרת בלהקה צבאית, בתור זמרת מתחילה ששרה שירים מקוריים שלה, בתור זמרת כבר יותר מנוסה ששרה שירים מקוריים שלה, בתור זמרת ליווי ללהקות וכו'. חלק מההופעות היו הופעות שהתכוננתי אליהן הרבה, וחלק היו יותר ספונטניות עם פחות חזרות. עברתי הכל על הבמה: תחושה מדהימה של יכולת, הנאה ביחד עם הקהל והרגשה של יחד, תחושה של ביטוי עצמי וקבלה, תחושה גדולה של נתינה. אבל לצד הצדדים החיוביים האלה התנסיתי גם בחוויות מאוד קשות על הבמה: כשלונות, זיופים, פחד, בלקאאוט ואפילו פרצי צחוק בלתי נשלטים (שפעם עלו לי בגיג מאוד מכניס, אבל זה לסיפור אחר...).
כל החוויות האלה העצימו וחיזקו אותי והפכו אותי למי שאני היום.

אבל בתור מורה לפיתוח קול, הסיפור הוא שונה לחלוטין.
בתור מורה לפיתוח קול אני עובדת עם התלמידים ועושה הכל כדי לוודא שהם יצליחו בהופעה, אבל אני לא יכולה לעלות להופיע במקומם. זה לא בשליטתי.
אני כותבת את השורות הללו ב- 30.6. שנת הלימודים הסתיימה, והתלמידים הצעירים שלי (עד גיל 18) עשו קונצרט סוף שנה שבוע שעבר. הקונצרט הזה, כמו כל הקונצרטים של התלמידים שלי לפני כן, עורר בי לחץ גדול, שאני לא חווה כאשר אני שרה בעצמי בהופעה, כי זה לא בשליטתי אם הם יצליחו או לא. אני צריכה לעשות את עבודתי נאמנה ולקוות שזה יבוא לידי ביטוי על הבמה.
לפעמים תלמידים צעירים, ילדים או בני נוער, עולים על הבמה והם כל כך מתרגשים ומפחדים, וקשה להם לבצע את השיר. במקרים כאלה עולה השאלה האם כדאי לתת להם להופיע, האם חשוב להופיע כשלומדים לשיר.
לא חייבים לעלות על הבמה ולהופיע כדי להתקדם ולהיות זמר יותר טוב. אני אפילו ארחיק לכת ואומר שלא חייבים להופיע כדי להיות זמר מקצועי, בסופו של יום אפשר להיות זמר סשן באולפני הקלטות ולעשות מזה קריירה (רלוונטי בעיקר לארה"ב ואירופה, בישראל התעשייה יותר קטנה ואי אפשר להתפרנס רק מזה). בנוסף לכך, הרבה תלמידים נהנים להגיע לשיעור ולבטא את עצמם מול המורה ולהנות מעצמם בלי הלחץ של ההופעה וזה נהדר וגורם להם להרגיש טוב.

אז למה בכל זאת כדאי לנסות להופיע על הבמה?
בדיוק כמו שכאשר מתכוננים למבחן מגיעים לרמה יותר גבוהה של הפנמת החומר, כך כאשר מתכוננים להופעה מגיעים לרמה גבוהה יותר עם שיר. לא חייבים להופיע, אבל אם מופיעים זה בהכרח מעלה את הרמה של הזמר בצורה משמעותית: הצורך להתמודד עם השיר יחד עם עמידה על הבמה והתמודדות מול קהל מחזקת את היכולת של רוב התלמידים ומקדמת אותם יותר משיעור רגיל.
שימו לב שאמרתי לרוב התלמידים: יש כאלה בעלי חרדות הופעה על במה וזה לפעמים חזק מהם וצריך לעשות עבודה עם איש מקצוע כדי להוריד את רמת המתח. במקרים כאלה, הופעה היא מזיקה ולא מקדמת. אבל אלו מקרים בודדים. ברוב המקרים, תלמידים מתרגשים ומפחדים לפני הופעה, אבל מצליחים לתפקד על הבמה ויוצאים מהחוויה הזאת מחוזקים. בנוסף לכך, במהלך השנים צפיתי בתלמידים שעם השנים מתפתחים והיכולת שלהם לעלות על הבמה עולה ועולה עם כל נסיון, וחלקם אפילו מצליחים להנות מהחוויה ומרוצים מההצלחה שלהם. זה גרם לי להבין שאפשר להשתפר בהופעה על במה באופן משמעותי כאשר מתנסים בזה, וזו מיומנות לכל דבר כמו מיומנויות אחרות, לא צריך "להיוולד" עם זה.
לסיכום, למרות שזה לא מתאים לכל אחד, רוב הזמרים המתחילים מקבלים הרבה ערך בהופעה על הבמה ובעקבות ההופעה משתפרים וגדלים בתור זמרים. צריך להבין שלמרות שלא חייבים לעשות זאת, הופעה היא הלב של המקצוע זמרה ושל המוזיקה בכלל, זה חלק בלתי נפרד מהדי. אן. איי של המוזיקה ומי שרוצה להתנסות במוזיקה אפילו בתור תחביב צריך להתנסות בכך.
לפיכך אני ממליצה לכל מי שלומד פיתוח קול להתנסות בהופעה מספר פעמים כדי להחליט אם זה משהו שהוא מעוניין לעשות או לא, ולעשות זאת מתוך ידיעה שאפשר להשתפר בזה וניסיון על הבמה משנה את החוויה שלך כמופיע ומשפרת אותה.
Comments